Blog

7 redenen om sessies in de natuur te doen


Er zijn vele manieren waarop je Therapie en Coaching in kan zetten. Zoals de meesten weten werk ik graag met ACT. Waar mogelijk bied ik de sessies aan in de natuur. Velen weten dat het voor je lichaam en geest goed is om met regelmaat in de natuur te zijn. De combinatie van ACT en de natuur is wat mij betreft zeer passend.

Tijdens een sessie in de natuur werk je actief aan meerdere vaardigheden van ACT. Ik zal zo kort op de vaardigheden ingaan wanneer ik het uitleg in combinatie met de meerwaarde in de natuur. De vaardigheden zijn: Acceptatie, Defusie, het Zelf, Hier-en-Nu, Waarden en Toegewijd Handelen. Hier lees je meer over de vaardigheden. In de natuur hebben automatisch alles binnen handbereik om te werken aan:

1. Bereidheid / Acceptatie

Met bereidheid of acceptatie wordt bedoeld dat je ruimte maakt voor dat wat er is. Ruimte voor je gedachten of gevoelens die je ervaart. Vaak vinden we het prima om ruimte te maken voor leuke gedachten en gevoelens. Die mogen er zijn. De lastige gedachten en emoties ervaren we het liefste niet (logisch). Alleen laten gedachten en gevoelens zich niet controleren. Ze zijn er nu eenmaal. Net zoals het weer. Naar buiten gaan terwijl de zon schijnt en als het droog is, vinden we vaak een stuk makkelijker dan wanneer het regent of koud is. Op deze manier is het weer een prachtige manier om te oefenen met de weerstand die je ervaart op iets wat je niet kan controleren. Zoals je gedachten óf het weer. Kun je ruimte maken voor de weerstand die je ervaart bij het weer? Een mooie manier om bereidheid en acceptatie te oefenen, zonder teveel emotionele lading. Zodat je het daarna kan toepassen op andere momenten in je leven. 

2. Defusie, het Zelf en het Hier-en-Nu

Dit zijn drie verschillende vaardigheden. Ze vullen elkaar mooi aan. Defusie en het Zelf richten zich erop dat je leert opmerken wat er gebeurt, zonder dat je je ermee identificeert. Of terwijl: dat je leert te voelen dat jij níet de gedachten of gevoelens bént. Vaak een mooie combinatie om na het opmerken weer terug te keren naar het Hier-en-Nu. In de natuur kun je heel fijn weer terug gaan naar wat je op dat moment ziet, hoort, voelt of ruikt om je heen in de natuur. 
Ook wanneer je merkt dat je in de sessie vastloopt in lastige gedachten en gevoelens, kan het fijn zijn dat we direct even weer kunnen ‘landen’ in het hier-en-nu. Zodat je weer meer in contact komt met jezelf. 
Uit de stroom van je verstand en weer terug in je lijf.

3. Waarden

Onder de vaardigheid ‘waarden’ gaat het erom dat je weet wat voor jou belangrijk is in het leven. Wat als het ware als je kompas dient. Voor velen zijn de waarden ‘gezondheid’ belangrijk, of misschien zelfs ‘verbinding met natuur’. Als dit bij jou van toepassing is, oefen je direct een beetje met het handelen naar je waarden :).

4. Toegewijd Handelen

Deze sluit aan bij de vaardigheid ‘Waarden’. Het ‘Toegewijd Handelen’ gaat erover dat je doet wat nodig is, om de persoon te zijn die je wilt zijn in het leven. ACT spreek je dan ook op zijn engels uit (‘ekt). Wat betekend: handeling of handelen betekend. Hier ben je al heel mooi mee bezig als je de keuze maakt te willen starten met coaching of therapie. 
Bonus in de natuur: je bent ook letterlijk in beweging. Het bloed kan even lekker stromen door je ledematen.

Coaching en Therapie in de natuur Groningen

Naast de verschillende vaardigheden waar we binnen ACT mee werken, biedt de natuur meer voordelen:

5. Rustgevend

Alleen al het aanwezig zijn in de natuur werkt op zichzelf al rustgevend. Waardoor je je wat rustiger en kalmer voelt. Veel mensen vinden het in deze staat ook gemakkelijker om op te merken welke gedachtes en gevoelens er eigenlijk zijn. 
Leuk weetje: de geur van de grove den (at is dus een boom, mocht je het even niet weten :)) stimuleren de bijnieren. De bijnieren zijn op hun beurt verantwoordelijk voor het geluksgevoel, waardoor een wandeling in het bos zo’n fijn gevoel kan opleveren. De grove den zorgt daarnaast voor extra zuurstof in het bloed, en daarmee ook in de hersenen (bron: De natuur als medicijn, creosa govaers, 2022). 

6. Gelijkwaardigheid

Een gespreksruimte kan voor sommigen ‘statisch’ voelen en levert soms ook spanning op, waardoor het gesprek er niet makkelijker van wordt. Wanneer we in de natuur wandelen, loop ik niet alleen figuurlijk naast je, maar ook letterlijk. Dat is precies wat ik belangrijk vindt om uit te stralen als je een traject volgt bij mij.
Sidenote: in sommige situaties is het juist heel passend om recht tegenover elkaar te zitten. Bijvoorbeeld als Voice Dialogue wordt ingezet in een sessie. Hierbij is het belangrijk dat de Voice Dialogue Facilitator (de coach of therapeut) goed kan voelen waar de energie zit. Dit werkt gemakkelijker tegenover elkaar.  

7. Makkelijker om je te uiten

Veel mensen vinden het gemakkelijker om over lastige dingen te praten wanneer je buiten en in beweging bent. Ten opzichte van het zitten in een gespreksruimte.

Het is voor iedereen persoonlijk wat je prettig vindt. Er zijn naast bovengenoemde nog vele argumenten te vinden waarom het aanwezig zijn in de natuur een meerwaarde is. Kijk wat voor jou passend voelt. Wie weet is het naar buiten gaan al een mooie eerste oefening: anders omgaan met de weerstand en alle gedachten die zeggen dat het binnen comfortabeler is dan buiten :).  

Share Post:

bericht versturen?

meer artikelen

Cynthia Kunst

Zij had toen geen flauw idee!

Zij had toen geen flauw idee, welke zaadjes er toen werden gelegd voor alles wat ik op dit moment doe!
Alles is een proces en van tevoren weet je nooit waar jouw weg heen leidt. Ik neem je graag mee in een terugblik over het afgelopen jaar, want: Hoera!! Upenda één jaar!

Read More »
Cynthia Kunst

It’s okay to feel not okay

Ik voel angst. Ik wil het niet voelen. Het liefst laat ik het verdwijnen. Én ik weet inmiddels dat dit nooit zal gaan werken en het altijd bij mij terugkomt.
Een kort verhaal van herkenning en een brug naar hoe het anders kan.

Read More »
Cynthia Kunst

Waar we samen aan gaan werken

Ik leg je in deze blog graag uit wat de insteek van de gesprekken zal zijn en waarom, als je ervoor kiest om met mij te gaan samenwerken bij jouw persoonlijke ontwikkeling. en waarom en waarom. We gaan samen werken aan twee punten.

Read More »