Blog

Waar we samen aan gaan werken

Door Cynthia Kunst – Upenda

Ik leg je in deze blog graag uit wat de insteek van de gesprekken zal zijn en waarom, als je ervoor kiest om met mij te gaan samenwerken bij jouw persoonlijke ontwikkeling. en waarom en waarom. Alvast een sneak preview. We gaan samen werken aan twee punten:
1. Leren hoe je ruimte maakt en los komt van gedachten en gevoelens.
2. Duidelijk krijgen welke kant je wél op wil. 

Wat er vaak aan de hand is
De problemen – of obstakels of uitdagingen – die we ervaren voelen vaak  beklemmend en groot, omdat we verstrikt raken in de stroom aan gedachten en gevoelens die ons in de greep houden. We weten niet wat we ermee aan moeten en hoe we ermee om moeten gaan. Het bijzondere is ook, dat wij mensen in lastige situaties vaak précies doen wat ons níet helpt.

Wanneer we ons goed voelen, is het niet zo moeilijk om te doen wat belangrijk voor ons is en naar onze waarden te leven. Dan gaat het vaak allemaal wel. Maar wanneer het leven ons uitdaagt en het even niet loopt zoals we zouden willen, dan belanden we vaak in modus waarin we dingen doen die ons niet helpen.
Dit kan heel bewust zijn maar vaak gebeurt het ook in de automatisme en zonder dat we het in de gaten hebben.

Waarom gebeurt dat?
Dat we precies doen wat níet helpt in lastige situaties, heeft alles te maken met de manier waarop we hebben geleerd om met ingewikkelde gedachten en gevoelens om te gaan. De meesten van ons hebben geleerd dat boosheid, verdriet of angst maar ingewikkeld is en er eigenlijk niet mag zijn. Wat ingewikkeld is, want ze zijn er nou eenmaal en dat is nog eens normaal ook. Alleen de overtuiging dat deze (toch al aanwezige gevoelens en gedachten) niet gewenst zijn, maakt dat we allerlei dingen doen om dit niet te hoeven ervaren.
Dan doen we vaak wat niet helpend voor ons is. Dit is soms heel duidelijk, wanneer je bijvoorbeeld drugs of alcohol gaat gebruiken om dat gevoel niet te hoeven voelen. Vaker gaat het vermijden van gevoelens en gedachten subtiel en onbewust. Doordat je bijvoorbeeld extra hard gaat werken, scrollen op je telefoon, een lekkere bak chips pakt, extra hard gaat mediteren, vaker naar een feestje gaat óf juist meer thuis op de bank blijft hangen. Het uit zich op allerlei manieren en vaak zijn we ons er echt niet van bewust.

Ons brein
Daar komt bij dat de natuurlijke werking van ons oer-brein het ons niet gemakkelijk maakt. Deze probeert je te beschermen en in veiligheid te houden. Alleen werkt dit ons in de huidige maatschappij ook vaak tegen.
Daarnaast zijn we vaak al van kinds af aan getraind om vooral ons verstand te gebruiken bij alles wat we doen.

Maakbaarheid
Verder leren velen van ons dat ons leven en onze gedachten maakbaar zijn. De frustratie dat het niet lukt om je op commando weer goed te voelen en je negatieve gedachten om te buigen naar positieve, is dan ook groot. 

Zo zijn er nog tal van voorbeelden en facetten waarover ik zou kunnen uitweiden. Dat ga ik in deze blog niet doen. 

Onze invloed
We hebben geen invloed op wat er op ons pad komt in ons leven. Het leven komt met uitdagingen en daarop krijgen we nou eenmaal gedachten en ontstaan er soms ingewikkelde gevoelens en emoties. We hebben geen toverstok waardoor dit nooit meer gebeurt, dus we hebben het ermee te doen. Dat lees je goed: het hoeft niet te verdwijnen (dat lukt immers niet, anders was dit met al jouw inzet allang gelukt). 
Wél heb je invloed op hoe je omgaat met de aanwezigheid van gedachten en gevoelens, waardoor ze je dagelijks leven minder belemmeren en je kunt doen wat belangrijk voor je is. 

Tijdens de afspraken leer je vaardigheden. Zodat je meer ‘psychologische flexibiliteit’ ontwikkelt. De vaardigheden zijn zowel nu, als de rest van je leven toepasbaar. We hebben dan twee dingen te doen:
1. Leren hoe we ruimte maken en loskomen van gedachten en gevoelens.
2. Duidelijk krijgen welke kant we wél op willen. 

Dit is globaal waar we mee aan het werk gaan samen. Heb je vragen? Stel ze gerust!

Warme groet, 
Cynthia – Upenda

Over Cynthia

Ik werk met Upenda samen met mensen om ze te leren hoe zij om kunnen gaan met ongemak in het leven. Hoe lastige gedachten en gevoelens je niet in de greep houden en hoe je ruimte maakt om keuzes te maken op basis van jouw eigen waarden.
Met Upenda vind ik het heerlijk om mensen te inspireren en ik hóú er echt van als mensen beginnen te leven vanuit hun hart in plaats vanuit het hoofd/the mind.

In mijn werk maak ik gebruik van de methode Acceptance and Commitment Therapy. Ik gebruik mijn kennis als Maatschappelijk Werker, mijn ervaring met complexe problematiek in het werkveld als hulpverlener en misschien wel het belangrijkste: hoe ik in het leven sta en mijn eigen pad bewandel. Alle eigen ervaring die ik hierin heb tot nu toe.

Bericht sturen of iets delen?

Meer artikelen

Cynthia Kunst

It’s okay to feel not okay

Ik voel angst. Ik wil het niet voelen. Het liefst laat ik het verdwijnen. Én ik weet inmiddels dat dit nooit zal gaan werken en het altijd bij mij terugkomt.
Een kort verhaal van herkenning en een brug naar hoe het anders kan.

Read More »
Cynthia Kunst

De Herfst: jouw Schemertijd

De herfst doet zijn intrede, de dagen worden korter en de lichte dagen gaan over naar overwegend donkere dagen. De natuur trekt zich terug en neemt de tijd voor haar transitie. Een proces om in het voorjaar opnieuw in bloei te kunnen staan. Een proces dat tijd in beslag neemt en waarvan de uitkomst nog onbekend is.

Read More »
ACT therapie / coaching Oefeningen Upenda
Arnaud Klomp

ACT oefeningen, een impressie

je leren verhouden tot je gedachten, gevoelens en emoties en vervolgens: weten welke kant je wél op wil. Dit laatste gaat gepaard met actief eraan werken en ermee oefenen! In deze blog laat ik je dan vooral kennismaken met enkele oefeningen binnen ACT.

Read More »