Blog

De Herfst: jouw Schemertijd

Door Cynthia Kunst en Marleen de Vries

De herfst doet zijn intrede, de dagen worden korter en de lichte dagen gaan over naar overwegend donkere dagen. De natuur trekt zich terug en neemt de tijd voor haar transitie. Een proces om in het voorjaar opnieuw in bloei te kunnen staan. Een proces dat tijd in beslag neemt en waarvan de uitkomst nog onbekend is.

De herfst in de schemering. Niet helemaal donker, niet licht, ertussenin.

Interne schemertijd
Jij en ik bevinden ons vaak in de schemertijd – als mens. Een fase waarin we niet weten waar ons leven heen gaat. We hebben even geen controle, geen duidelijkheid. Een fase die we vaak maar lastig vinden om te ervaren. We bewegen ons in deze schemertijd in een fase die nog onbekend is voor ons. Juist de beweging naar iets onbekends – iets nieuws – daar zitten we volop in een groei. We ontwikkelen in de schemertijd.

Als je ’s nachts naar buiten stapt is het donker. Als je om je heen kijkt zie je de contouren van huizen, bomen of de bergen, maar geen details. De invulling is er nog even niet. En toch.. als je daar langer staat en je geeft je ogen de kans om te wennen aan het donker. Dan zie je steeds meer.

Zo kan je jouw eigen schemertijd ook zien. Een periode van transitie. Verandering. Groei. Een fase van het ‘niet weten’. Een fase van ongemak en de plek waar prachtige ontwikkelingen zich kunnen onthullen. Een periode die zich klaarmaakt om weer te bloeien. Voor zowel mens als natuur.

Maar nu eerst alleen de contouren. Hoe mooi kan het zijn.

Omarm jouw schemertijd – bijvoorbeeld op een herfstretraite
Laten we de schemering in liefde leren ontvangen.  Zoals nu de herfst, de vallende bladeren en de kaler wordende bomen. Laten we ons erover verwonderen.

De meesten van ons hebben niet geleerd hoe om te gaan met gevoelens van ongemak. Met fasen waarin ons verstand de controle niet kán nemen. Fasen van ‘niet weten’ en alles wat hierbij komt kijken.

Hoe ervaar jij je eigen schemertijd? 

In onze retraite ‘Zijn met wat er is’ van (10 t/m 12 november in Siddeburen – Groningen) maken we ruimte voor de schemertijd. De herfst die zijn intrede doet. Het zijn met wat alles wat er is en de intentie voor de komende periode. Een weekend vol inzicht, ontspanning, zelfzorg en ook luxe (te denken aan een sauna, eten bereid door de koks, kamers met eigen badkamers). Je hoeft nergens heen, niets te doen, alles mag er zijn. Zien we je daar?

Over Cynthia

Ik werk met Upenda samen met mensen om ze te leren hoe zij om kunnen gaan met ongemak in het leven. Hoe lastige gedachten en gevoelens je niet in de greep houden en hoe je ruimte maakt om keuzes te maken op basis van jouw eigen waarden.
Met Upenda vind ik het heerlijk om mensen te inspireren en ik hóú er echt van als mensen beginnen te leven vanuit hun hart in plaats vanuit het hoofd/the mind.

In mijn werk maak ik gebruik van de methode Acceptance and Commitment Therapy. Ik gebruik mijn kennis als Maatschappelijk Werker, mijn ervaring met complexe problematiek in het werkveld als hulpverlener en misschien wel het belangrijkste: hoe ik in het leven sta en mijn eigen pad bewandel. Alle eigen ervaring die ik hierin heb tot nu toe.

Bericht sturen of iets delen?

Meer artikelen

Cynthia Kunst

Zij had toen geen flauw idee!

Zij had toen geen flauw idee, welke zaadjes er toen werden gelegd voor alles wat ik op dit moment doe!
Alles is een proces en van tevoren weet je nooit waar jouw weg heen leidt. Ik neem je graag mee in een terugblik over het afgelopen jaar, want: Hoera!! Upenda één jaar!

Read More »
Cynthia Kunst

It’s okay to feel not okay

Ik voel angst. Ik wil het niet voelen. Het liefst laat ik het verdwijnen. Én ik weet inmiddels dat dit nooit zal gaan werken en het altijd bij mij terugkomt.
Een kort verhaal van herkenning en een brug naar hoe het anders kan.

Read More »
Cynthia Kunst

Waar we samen aan gaan werken

Ik leg je in deze blog graag uit wat de insteek van de gesprekken zal zijn en waarom, als je ervoor kiest om met mij te gaan samenwerken bij jouw persoonlijke ontwikkeling. en waarom en waarom. We gaan samen werken aan twee punten.

Read More »